Nya

Nya tag. Nya vänskaper. Nya lägen och nya utsikter. Framförallt nya vyer.
Efter vad man kan säga har varit ett par intensiva veckor har jag nästan landat. Finaste Malin har varit på besök, lagat mat åt mig och spridit sin visdom, under hela förra veckan. Underbart.

När jag inte har panikat över flyttlogistik och nyckebyten har jag ägnat timmar och åter timmar vid ritbordet. Klippt i modeller, skissat rörelsemönster och gjort illustrationer i akvarell. Ritat ritningar, druckit kaffe, lyssnat på reggie och skrattat åt skalgetter. Igår redovisade jag mitt projekt och mitt förslag till Smala huset. Lyckades sälja in idéerna och kritiken värmde.

I skrivande stund sitter jag på min luftmadrass i mitt nya rum i mitt nya hem. I morgon flyttar jag och J resten av möblerna och då får jag en säng. Mycket mer än en säng får inte plats, men det gör ingenting. Har en känsla av att detta samboliv kommer gå både bra och smärtfritt. Kan man köpa duschdraperier tillsammans, så fixar man allt.


Torsdagswhisky

Electro Boy, and there was light.

Electro Boy

Elecro boy tänder och släcker lampan med kvarts intervaller. Tänt, släckt, tänt släckt. Vi dricker champagne och mojitos och låter oss imponeras. Med ljudet av en tyst diskmaskin visar EB både vad klockan är och hur ljuset ska skötas. För 30 kr fick vi en ny era i våra liv. Tiden före och efter Electro Boy.

Såhär post Electro Boy är det tomt. Louise har hoppat på tåget mot Dalarna igen och här hemma är det bara jag och ljuset från den tändande och släckande klockan. Jag diskar glasen och torkar bort myntan från skärbrädan. Ute skiner solen och vattenpölarna trängs med leran. Såne har tinat upp sitt ytskikt och snart kanske våren kommer. Det känns som efter istiden. Enligt säkra källor var det bara valrossar som såg på när skåne tinade fram en vårdag sådär år 14 000 f.kr. Men att jämföra denna vintern med istiden är kanske en smula överdrivet. Man måste hålla sig på jorden.

Idag är det den 19 februari 2012. Om 10 dagar flyttar jag. Kommer sakna den här lägenheten lika mycket som jag längtar efter att flytta. Men det är dags. Ny lägenheteskompis och nytt läge. Lund. Vår. Pumpa cykeldäck, vinden i håret.


K

Utkickad

Hade process och idésamtal på skolan. Lärarassitenten sa att jag inte fick komma till skolan imorgon. "Ta en dag ifrån projektet". Jahapp. "Alla projekt behöver inte bli perfekta". Nehepp. Vad ska man då göra imorgon, en helt vanlig torsdag, om man inte får åka till skolan? Den som säger att arkitektskolan är hård, pratar med fel assitenter om sina projekt. Dags att vara oambitiös och lat. Fint. Eller långtråkigt. Mest konstigt och irriterande att inte få vara ambitiös. Idioter.


Nåja, man kan ju alltid åka till Lomma och besiktiga bilen. Silvergetingen. Håll tummarna för den och mig.
FML

...

Gårdagens avsnitt av Skavlan. Relationsexperten, den så kallade experten, amerikanen John Gray besöker Fredrik i studion. Han kör över allt som kommer i hans väg. Inkluderat Mona Sahlin, Timbaktu, norkska utrikesministern Jonas Gahr Støre och Fredrik Skavlan själv. Skrikandes försöker han rädda Sverige från det könlösa och jämställda samhälle det blivit och är. Han propagerar för männens rätt att ligga i soffan medan kvinnorna ska stå i köket, har kvinnorna tur får dom -hjälp- när dom frågar. Vägen till ett lyckat äktenskap fritt från bråk och skilsmässor är lätt enligt Gray, bara 20 steg, och det ska han visa oss på sitt kortståg genom det blinda landet.

Det är tur för honom att han inte är här. Enligt mig förtjänar han en käftsmäll, en hård spark i skrevet medans Godzilla biter av tungan och äter upp den. Sen kan han åka hem till sin fru, deras vackra äktenskap lär varken förstöras eller förändras. Han kan ju fortfarande ligga i soffan och titta på nyheterna.

Arg.

Se det själv på SVT PLAY

Man måste dö.

Fryser om fötterna. Det är mörkt ute och kallt inne. "Man måste dö några gånger innan man kan leva" sjunger Håkan Hellström, fast många påstår att han inte kan just det, sjunga. Hur som helst. Säkert sant. En dag som har flytit på utomordentligt fint förutom en idiotföreläsning i digitala verktyg slutar nu i misär, verkar det som. Har fått äran att dela lägenhet med Matihas och ska flytta in i mars någon gång. En månads dubbel hyra kan jag leva med, bara jag får flytta, tänkte jag. Så jag sa upp lägenheten och sen började helvetet. Nej. Inte en månads dubbla hyror, utan två. Det går ju inte. Det GÅR inte. Det är inte ofta man får bråka med sin hyresvärd om formaliteter i kontrakt. Man vill verkligen inte göra det i alla fall, speciellt eftersom man har rätt och hyres-jävla-värden fel.

Och nu är det kallt om fötterna också.
Och bråkigt.

Vad göra? Hjälp.

Tystnaden som uppstår när man trycker på "publicera" utan att tänka.

1) VAD GJORDE DU FÖR TIO ÅR SEDAN?
För tio år sedan... vad jag 14 år. Gick i åttan. Högstadieångest. Rosa läppglas från HM, som luktar äckligt mycket hittepåjordgubb. Försökte lata mig till höga betyg så att jag skulle komma in på brand och räddnings gymnasiet.
2) VAD GJORDE DU FÖR ETT ÅR SEDAN?
Jobbade för mycket på Deli de Luca i Oslo. Drack kaffe och drömde om att få bli arkitekt. Botade arbetsångest med dubstep och förbannat dyr öl.
3) FEM SNACKS DU GILLAR?
Allt. Men har hört att Jack Daniels godis ska vara en hit.
4) FEM SÅNGER DU KAN HELA TEXTEN TILL:
I stort sett alla Winnerbäck. Många euskefeurat. En hel del Säkert och Hello Saferide. Även H Hellström och Kaizers orchestra. Och många The Mountain Goats. Och Pink Floyd.
5) FEM SAKER DU SKULLE GÖRA OM DU VAR MÅNGMILJONÄR:
Köpa lägenhet. Resa. Gratisjobba på spännande arkitektkontor över sommrarna. Köpa massor av pennor och penslar. Ha råd att träffa mina vänner. Betala av studielånen och slippa ta nya.
6) FEM DÅLIGA VANOR:
Äter fel och på dåliga tider. Tränar för lite. Pluggar för dåligt. Dricker för mycket kaffe och ringer inte mina nära och kära ofta nog.
7) FEM SAKER DU GILLAR ATT GÖRA:
Lyckas. Måla, rita, skissa. Rymma från Landet utan mål. Skriva. Dricka vin utomhus.
8) FEM SAKER DU ALDRIG SKULLE KLÄ DIG I, ELLER KÖPA:
Trikåklänningar som jag ser ut som en falukorv i. Stillett. Pälskappa. Solhatt. Jack'n'Jones t-shirts med tryck.
9) FEM FAVORITLEKSAKER:
Mina fina plastdjur som jag fick av M i julklapp. Kreativa lådan. Min Mac Book Pro. Min cykel. Min Bil.
10) TIO PERSONER JAG VILL SE GÖRA DEN HÄR UTMANINGEN
Pinsamt nog gör jag den. Ingen annan borde göra sånt här. Ingen borde fylla i sånt här. Dont kill the internet.

Lägenhetsdrömmar

I början av nästa vecka ska jag titta på en lägenhet. Det är dags att ta sig ifrån landet och in till Lund City. Nej, okej, jag ska inte titta på en lägenhet, jag ska titta på ett rum, beläget i en lägenhet. Trevligt nog. Är sugen på att måla. Inte tavlor och annat tjafs. Utan väggar och möbler. Om jag skulle få måla här skulle det bli blått. Förbannat klarblått. Vita bokhyllor och Färgglada ramar med trevligt innehåll. Whiskyfärgade glas och andra fina detaljer i svart och mörkblått. Och rosa. Och gult.

Fredagsfeber

Försökte lura hit M i helgen. Det hade varit fint med sällskap. Vädret är underbart. Sol och några minusgrader, hade det varit snö hade man kallat det skidväder. Det här med att bo ensam när man är sjuk är inget hit. Den hemlösa katten fryser och ville in, nu sover den i min säng. Jag har snott täcket till soffan och försöker bädda in mig i en kokong, så att inte den kalla luften når mig. Feber är underbart. Köpte en chokladkaka, den smakar INGENTING. Gud förbjude. Sneglar bort mot skrivbordet, där ligger en hög med skisser och en ofullbordad fasadanalys jag borde bli klar med. Bättre att blunda. Ska schlagerblogga på passagen.se. Orkar inte sätta mig in i årets melodifestival, dess historia eller något som överhuvudtaget som skulle kunna höra genren till. Det är ju kul att skriva, vad det än handlar om tänkte jag och hoppade på tåget. Nej, det blir nog inte många inlägg där. Kvällen hade jag planerat att spendera i Malmö hos N. Fest skulle det bli, men det blir inget av. Imorgon skulle vi dricka whisky och gå ut på Smålands nation. Jag kommer med all säkerhet stanna hemma.
Ibland lyser livet.

Bokbloggen.

Med frusna fötter och låga temperaturer kan man stanna inne och läsa böcker. Och dricka te. Tydligen är det fördelaktigt att läsa Krim. Svenska kriminalromaner verkar ha varit populärt hos mig denna vinter. Det ska ändras på. Efter jag läst ut pågående bok; Karin Alfredssons 80° från Varmvattnet.

Januari-böcker:

Författare: Henning Mankell
Titel: Kinesen
Betyg: 6 av 10


Författare: Håkan Nesser
Titel: De ensamma
Betyg: 7/10


Författare: Johan Theorin
Titel: Nattfåk
Betyg 2/10


Författare: Leif GW Persson
Titel: Faller fritt som i en dröm
Betyg: 4/10


Författare: Arto Paasilinna
Titel: Harens år
Betyg: 7/10Här är rådet jag skulle vilja haft innan jag jävlades med januaris bokhög:

Läs något annat. Och om du absolut måste läsa någon av dom här, som du självfallet får göra, läs Nesser. Alltd fint. Även Paasillinas Hare är fin. Ibland levererar inte Mankell, så som han gjorde förr. Och Leif GW, han gör sig bättre i någon annans humorsketch, han lyckas inte få Palmemordet att bli varken spänannde eller intressant. Theorin kan skriva, men inte om fyrar och mord på Öland.Förövrigt gillar jag blogg.se. Det blir så fint. Nej. GUD NEJ.

Tema Väglag.

Återigen faller det vita luddet över Lund. Jag blir lika förvånad varje gång, att det är snö som faller och inte is. Per defination är det kanske is ändå. Små-is. Men det är i alla fall storblankisen som ligger kvar. Gröna gräsmattor kantade av is och åter is. De som har hand om väghållningen i Lunds kommun borde vara bekant med fenomenet fruset vatten i olika former. Dom vet med största sannolikhet ungefär på året det är aktuellt med dito fenomen och dom har kanske  till och med en idé kring hur detta kan stoppa upp trafiken på diverse olika sätt. Det betyder inte att dom vill lösa problemet. Min lilla bil hoppar fram och tillbaka över isbarriärerna som numera finns på vägbanan. Skrap, skrap, skap. Man tror däcken håller på att explodera. Hopp. En två decimeter hög kant. Tjopp. Bilen halkar åt vänster. Förbannelse.

RSS 2.0